Opettajan päiväkirja, osa 1: Uusi alku

Kaikki tapahtui aika nopeasti tänä syksynä. Näin kiinnostavan työpaikkailmoituksen opettajan määräaikaisesta tehtävästä, pohdin asiaa hetken, hain paikkaa, sain sen, anoin työvapaata vakitöistäni palvelupäällikkönä Lahden kirjastossa, ja yhtäkkiä on joulukuun alku ja olen perehtymässä itselleni täysin uudenlaiseen työhön Keudassa, tieto- ja kirjastopalveluiden ammattitutkintoa pyörittävässä pienessä opettajatiimissä.

Yhtäkkiä kaikessa tuntuu olevan järkeä (hetkellisesti ainakin): tätä varten siis kannatti opiskella ammatilliset opettajaopinnot pari vuotta sitten. Kirjoitin opinnoistani silloin tälle samalle sivustolle oppimispäiväkirjaa, joten mielessä heräsi ajatus jatkaa blogia tässä hetkessä, kun nyt olen pääsemässä kiinni ihan oikeaan työelämään opettajana.

Eli tästä alkaa jonkinlainen kirjoitusten sarja nimeltään Opettajan päiväkirja, jonka nimi kertoo kaiken olennaisen. Ajattelin taltioida oppimaani 11 kuukauden matkan ajalta, muistoiksi ja ehkä myös hyödyksi.

Ensimmäisen viikon kuulumisia – arki muuttuu toisenlaiseksi

Olen ollut nyt opettajan työssä hieman reilun viikon, aloitettuani joulukuun alussa. Tässä satunnaisia havaintoja työn arjesta verrattuna palvelupäällikön työhön.

  • Opettajan vuosityöaika on tällaiselle KVTES:en tottuneelle aika jännä asia, mutta ihan positiivinen tuntuma tällä hetkellä. Pidän sen tuomasta vapaudesta ja itseohjautuvuudesta, kun vertaa kellokorttiarkeen.
  • Olen päässyt tekemään enemmän etätöitä. Plussaa: joustavuus ja ajansäästö arjessa. Miinusta: vähemmän sosiaalisia kontakteja ja arkiliikuntaa. Ehdottomasti enemmän positiivista kuitenkin, tuntuu sopivan itselle hyvin. Ja mielelläni menen myös toimistollekin välillä, sitä alkaa odottaa kuin jonkinlaista kohokohtaa viikossa.
  • Opetuksen suunnittelu on ihanaa! Näitä suunnittelutehtäviä olen kaivannut AKE-töistäni, joissa sain suunnitella koulutuspäiviä ja muuta osaamisen kehittämistä.
  • Olen saanut aivan mahtavaa perehdytystä ja hyvän alun työtehtäviin, kun kaikki on kuvattu selkeästi. Kiitos työkavereille!
  • Samanlaista on niin opettajana kuin palvelupäällikkönäkin iso määrä erilaisia järjestelmiä ja niihin asioiden kirjaamista. Varmaan sama pätee aika moneen työhön muutenkin. Onneksi ne järjestelmät oppii kyllä käyttämällä ja ajan kanssa.

Perehdytystä ja opetuksen suunnittelua

Ensimmäinen viikkoni on siis ollut perehtymistä täynnä. Olen opetellut erilaisia järjestelmiä ja opiskelijaksi ottamisen prosessia työkavereiden tuella, sekä tietenkin alkanut suunnitella ensi vuoden puolella alkavaa opetusta.

Lahden AKElle kirjoittamassa blogissani mainitsinkin, että olen innoissani odottanut erityisesti mediaohjauksen kurssin suunnittelua. Tuntuu ylipäätään hienolta, että omasta työkokemuksesta on helppo ammentaa opetukseen ideoita. Lopputulos nähdään sitten tammikuussa!

On ilo olla näin innoissaan työstään, että maanantai tuntuu mahtavalta päivältä. Toki ensimmäiset viikot uusissa töissä ovat myös vähän tällaista kuherruskautta, mutta saa nähdä miltä opehommat maistuvat muutaman viikon tai kuukauden jälkeen.

Raportointi jatkuu taas viikon-parin päästä.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *