Tämä teksti jatkaa ammatillisten opettajaopintojeni oppimispäiväkirjaa Orientaatio opetusharjoitteluun -teeman osalta. Syksy opettajaksi opiskelua alkaa olla paketissa, kunhan ihan viimeiset tehtävät kuten tämäkin oppimispäiväkirja tulevat hoidetuksi. Viimeiset pari kuukautta ovat olleet aika reipasta opiskelua ja aikataulutus on ollut tarpeen useiden eri opintojaksojen mennessä vähän päällekkäin. Osittain saa syyttää myös omia aikatauluttajan taitojaan opiskelijana, mutta onneksi työmäärä ei ole kuitenkaan päässyt ylitsepääsemättömäksi.
Kohti opetusharjoittelua SeAMK:ssa
Orientaatio opetusharjoitteluun on ollut nimensä mukaisesti valmistautumista keväällä tapahtuvaa harjoittelua varten. Loka-marraskuun vaihteessa sain lyötyä itselleni lukkoon harjoittelupaikan Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opinnoissa, palvelumuotoilun opintoja opettaen.
Opettajaopinnoissa kannustettiin hakeutumaan sellaiseen harjoittelupaikkaan, jonka alalta substanssiosaamista jo löytyy ja siksi valintani oli tulevien kirjastoammattilaisten opetus. Palvelumuotoilun opettaminen taas on vähän tuoreempaa osaamista itselleni, mutta sen opettamisesta olen todella innoissani.
Opetuksen havainnointia, säädöksiä ja määräyksiä
Tässä Opetusharjoittelu-moduuliin kuuluvassa harjoitteluun valmistavassa teemakokonaisuudessa olemme harjoittelusopimuksen tekemisen lisäksi seuranneet opetusta harjoitteluoppilaitoksessa, tutustuneet opettajan työtä ohjaaviin säädöksiin, määräyksiin ja normeihin sekä koulutuksen reunaehtoihin, kuten rahoitukseen ja ammattikorkeakoululakiin. Hieman tylsien lakien ja säädösten lisäksi on siis onneksi ollut oikeasti kiinnostavia tehtäviä.
Nyt kun olen opiskellut opettamista ja opettajuutta syksyn ajan, olen kiinnittänyt huomiota opetusmenetelmiin, dialogiseen vuorovaikutukseen ja ohjaustyyleihin koko ajan muutenkin ja tehnyt kiinnostavia havaintoja eri korkeakoulujen opetuksesta. Vertailtavaa on riittänyt, sillä samassa taloudessa asuu Vaasan yliopiston opiskelija ja itsekin olen opiskelijana Lapin yliopistossa. Ja onhan koulutuksien suunnittelu ollut jo aiemminkin töiden puolesta kiinnostuksen kohteenani. Noista etäopetuksen menetelmistä ja kokemuksista olisi mielenkiintoista kirjoittaa ihan erillinen juttunsakin, varsinkin kun olemme vasta pääsemässä aiheeseen opettajaopinnoissa, Opetus-, ohjaus- ja arviointiosaaminen -moduulin juuri käynnistyttyä.
Varsinaista havainnointitehtävää varten vierailin kahden eri opettajan etäopetustunneilla syksyn aikana ja seurasin opetusta, siinä käytettyjä oppimisympäristöjä, työelämälähtöisyyttä sekä oppijalähtöisyyttä ja henkilökohtaistamista. Tämä oli oikein mielenkiintoista, varsinkin kun seuraamieni kurssien sisällöt liittyivät omaankin osaamiseni suoraan. Havaintoihini kuuluneen pienen otoksen perusteella ainakin opetuksen sisältö oli työelämälähtöistä ja opetus etänä sujui hyvin.
Koulutuksen organisoinnin reunaehtoihin liittyviin aineistoihin, kuten hallituksen kärkihankkeisiin, oppilaitoksen laadunhallintaan ja strategiaan tutustuttiin ensin omin päin ja sitten pohdittiin opintopiiriryhmämme kanssa yhteisessä tapaamisessa, millaiselta koulutuksen tulevaisuus näyttää ja miten koulutuksen rahoitusmallit vaikuttavat koulutuksen järjestämiseen sekä opettajan työhön. Mielenkiintoisia kysymyksiä kummatkin, joista olisi voinut olla kiinnostavaa keskustella enemmänkin.
Opetusharjoittelu-moduulin yhtenä tavoitteena on oppia tuntemaan ammatillisen opettajan työn käytänteitä, kehittämissuuntia ja osata toimia koulutuksen toimintaympäristöissä. Näihin tutustumisessa päästiinkin hyvin alkuun näiden tehtävien avulla, mutta varmasti suurin osa oppimisesta tulee tapahtumaan moduulin toisessa osassa, itse harjoittelussa.
Kansikuva: Rodolfo Mari on Unsplash
1 comment